
'We zijn trots dat we onze reizigers en de omwonenden van de busroutes de eerste stap naar uitstootvrij busvervoer kunnen presenteren. De 55 nieuwe elektrische bussen die we in december hebben gelanceerd doen niet alleen Rotterdam aan, maar ook Schiedam en Vlaardingen – allemaal op routes waar luchtkwaliteit een aandachtspunt is.
Met de introductie van de bussen besparen we jaarlijks meer dan een miljoen liter diesel en ruim 4 duizend ton CO2. We zijn blij dat reizigers erop vooruit gaan door meer comfort en de omgeving door minder geluid en uitstoot.
Geleidelijke overgang naar Zero Emissie
Dat doen we in de eerste plaats omdat de techniek zich razendsnel ontwikkelt. Denk aan een grotere opslagcapaciteit van accu’s en een grotere actieradius. Als we van deze verbeteringen willen meeprofiteren, moet je niet alles in één keer vervangen. Daarnaast kunnen hogere productievolumes een positief effect op de inkoopprijs hebben. Tot slot spreiden we de investering omdat de overgang naar ZE ook een organisatorische operatie is: buschauffeurs en monteurs die getraind moeten worden, aanpassingen in de openbare ruimte voor de laadinfrastructuur en rekening houden met tussentijds laden bij het inplannen van de diensten.
Samenwerking met Eneco
Daarnaast zijn we afgelopen januari een samenwerking met Eneco aangegaan. Samen gaan we het openbaar vervoer in de regio Rotterdam nog duurzamer maken. Eneco gaat de RET jaarlijks 135 miljoen kWh aan groene stroom aanleveren. Dit staat gelijk aan 43.000 huishoudens. Het nieuwe contract sluit naadloos aan bij de duurzame ambities van de RET. Een rit met het OV is al een duurzame vervoersoptie, maar we willen als bedrijf een stap extra zetten. Met dit nieuwe energiecontract doen we dat, omdat we hiermee zorgen dat er in Nederland duurzame opwekcapaciteit wordt bijgebouwd. We zijn er blij mee dat we zo onze reizigers een nog duurzamere reis kunnen aanbieden. Onderdeel van het contract is bovendien dat Eneco zonnepanelen legt op minimaal één en mogelijk meer RET-gebouwen, te beginnen met ruim 2.000 m2 op complex Kleiweg. Daarbij wordt ook gekeken of de omgeving een deel van de opgewekte elektriciteit kan betrekken. Wat we gezamenlijk beogen is dat we in 2030 meer duurzame energie opwekken dan de RET verbruikt: een energiepositief OV.'