Rotterdams Klimaatakkoord

Klimaattafel
Gezondheidszorg

De Klimaattafel Gezondheidszorg gaat onder meer aan de slag met de beweging van lineair naar circulair. De verwerking van medisch afval van operatiekamers is goed voor ongeveer 30 procent van de uitstoot van ziekenhuizen. Per jaar produceren de operatiekamers van ziekenhuizen in Nederland ongeveer 1,3 miljoen kilo medisch afval. Vooral operatielakens, medische instrumenten en mondmaskers zijn allemaal bestemd zijn voor eenmalig gebruik. De beweging van disposable naar reusable past daarbij uitstekend. We zoeken daarbij graag de samenwerking met de klimaattafel Circulair.

Ook wordt samen gekeken naar duurzame inkoop van materialen en energie. Met als inzet als je aan de voorkant al circulair inkoopt is er aan de achterkant minder afval en meer energiebesparing. Er vindt heen en weer naar de zorginstellingen ook veel vervoer plaats; samen met de tafel mobiliteit willen we bekijken of het mogelijk om veel meer vervoer te elektrificeren.

Ook de aanpak van de verspilling van medicijnen zal in samenspraak met diverse zorgprofessionals en apothekers op de agenda van de klimaattafel Gezondheidszorg worden gezet.

Meer weten over de stand van zaken en voortgang van de tafel? Bekijk dan de klimaatdeals en de voortgangsrapportage hier.

Klimaatdeals Gezondheidszorg

© Gemeente Rotterdam