Rotterdams Klimaatakkoord

Circulaire vlonders

Met circulaire vlonders slaan we twee vliegen in één klap. We hebben veel resthout in de stad, tegelijkertijd hebben we nu veel nodig voor het herinrichten van de openbare ruimte.

Daarom geven we opdracht aan meerdere lokale ondernemers om circulaire vlonders te fabriceren. Zij maken gebruik van zoveel mogelijk ingezameld hout dat wordt gerecycled, aangevuld met duurzaam geselecteerd hout. Dit hout komt onder meer van de milieuparken van de gemeente en van het nood-zorgcentrum dat in Ahoy gebouwd is om coronapatiënten op te vangen. Daarnaast hebben we veel stadshout: hout van gekapte bomen in de stad.

Ondernemers konden tot 1 juli 2020 deze circulaire vlonders bij de gemeente aanvragen en vervolgens gratis laten leggen. Zij kunnen de vlonders gebruiken om de ruimte voor hun winkel, horeca of andere onderneming uit te breiden en anders in te richten. Zij kunnen hiervoor parkeerplaatsen gebruiken, waardoor een aantal straten deze zomer autoluw zullen zijn en er meer ruimte is voor voetgangers en fietsers.

Voor wie is het?
Ondernemers in de stad die hun zaak en buitenruimte moeten inrichten conform de landelijke maatregelen.

Wat levert het op?

  • Meer ruimte
  • Minder gedoe voor de ondernemer, want er is geen vergunning nodig
  • Beter voor het milieu: niet alleen zijn de vlonders circulair, ze nemen ook parkeerplaatsen in
  • Werkgelegenheid voor lokale ondernemers
  • Werkgelegenheid en werkervaringsplaatsen voor jongeren uit sociale werkplaatsen en met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • Herstel van de lokale economie door opdracht te geven aan lokale ondernemers terwijl we tegelijkertijd de nieuwe economie (circulair, duurzaam en inclusief) een boost geven.

Wat staat er op het programma?

  • Deze actie is zo succesvol dat we de productie van de circulaire vlonders onverkort en gratis voortzetten
  • Mogelijkheid voor andere ondernemers (winkels, kappers) om vlonders te plaatsen

Wanneer kijken we tevreden terug?
Als er minimaal 1.200 circulaire vlonders in de stad liggen en de stad maximaal gebruikt materiaal inzet om meer ruimte te creëren.

© Gemeente Rotterdam