Rotterdams Klimaatakkoord

Duurzame energie uit eigen wijk, met Energie van Rotterdam

Samen duurzame energie opwekken in uw eigen wijk? Dat kan in een energiecoöperatie. Goed voor het klimaat én de wijk. In Rotterdam zijn al enkele energiecoöperaties actief. Als het aan het nieuwe platform Energie van Rotterdam ligt, worden dat er in de komende jaren nog veel meer.

Energiecoöperaties houden zich bezig met energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. In Rotterdam houden de bestaande energiecoöperaties zich vooral bezig met het realiseren van coöperatieve zonnedaken. De opgewekte stroom wordt verkocht aan een groene energieleverancier. Deze zonnedaken zijn eigendom van de energiecoöperatie. De leden – Rotterdammers – zijn eigenaar van de energiecoöperatie en zij beslissen samen wat ze doen met de opbrengst van de zonnedaken. Daarvan kunnen nieuwe duurzame projecten in de wijk worden gefinancierd. Met een zonnedak van een energiecoöperatie draagt u dus niet alleen bij aan een beter klimaat, maar verdient u ook geld voor de wijk.

Platform voor energiecoöperaties

Interesse? Bij het oprichten van een energiecoöperatie komt best wat kijken. En het is zonde om in uw eigen wijk het wiel uit te vinden terwijl op een andere plek in de stad hetzelfde gebeurt. Daarom is Energie van Rotterdam opgericht: een platform voor lokale energiecoöperaties. Door samen te werken, krachten te bundelen en kennis te delen kunnen bestaande energiecoöperaties mogelijk zich sneller professionaliseren. De gedeelde ervaringen en voorzieningen zijn tegelijkertijd een vliegwiel voor nieuwe duurzame initiatieven. Energie van Rotterdam richt zich de eerste jaren op het ontwikkelen van 90 coöperatieve zonnedaken in de stad: in iedere wijk een eigen zonnedak. Die moeten in 2025 gereed zijn.

Nieuwe zonnedaken

In Rotterdam zijn Alex Energie, Blijstroom, Delfshaven Energie Coöperatie en Energiecoöperatie Rozenburg actief*. Alle vier zijn ze bezig met het ontwikkelen van zonnedaken voor inwoners van hun postcodegebied. Elke coöperatie begint met een enthousiaste groep bewoners. Wilt u ook in uw wijk een zonnedak? Energie van Rotterdam staat klaar met hulp en advies – neem contact op via info@energievanrotterdam.nl.

* Alex Energie is actief in Ommoord, Zevenkamp, Nesselande, Prinsenland en Lageland. Blijstroom is actief in Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier, het Oude Noorden en het Oude Westen. Delfshaven Energie Coöperatie is actief in Rotterdam West. Daarnaast zijn ze in samenwerking met Wijkbedrijf De Middellander actief in Middelland. Energie Coöperatie Rozenburg is, zoals de naam al zegt, actief in Rozenburg.

© Gemeente Rotterdam