Rotterdams Klimaatakkoord

Ondertekening van het Rotterdamse Klimaatakkoord

Vrolijke gezichten na de ondertekening van het Rotterdamse Klimaatakkoord op 22 november jongstleden. Enkele honderden mensen maakten concrete afspraken om binnen afzienbare tijd aan de slag te gaan om de hoeveelheid CO2 uitstoot te verminderen.

 

Rotterdam zet handtekening onder 49 concrete klimaatdeals

Op 22 november 2019 heerst in de Schiecentrale een gezonde spanning. Vandaag gaat het gebeuren: het Rotterdams klimaatakkoord wordt getekend. Maar liefst 250 mensen zijn naar deze plek gekomen om getuige te zijn van de concrete deals die zo’n 100 Rotterdamse bedrijven, overheid en instanties met elkaar gemaakt hebben. Via energieswitch010.nl zijn deze klimaatdeals te lezen en is het Rotterdamse Klimaatakkoord te downloaden.

Arno Bonte is trots. “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel veel respect heb voor het doorzettingsvermogen en de daadkracht waarmee alle klimaattafels zich hebben ingezet. En nu liggen hier gewoon 49 concrete deals waar wij als Rotterdam een echte voortrekkersrol mee vervullen.”

Veel belangstellenden
In de hal heeft elke tafel zijn eigen banier met een aantal speerpunten erop. Eromheen staan de geïnteresseerden. De voorzitters leggen bij elke tafel nog eens kort uit wat hun uitgangspunten waren en hoe ze tot deze deals zijn gekomen. Omstanders luisteren geboeid onder het genot van een kopje koffie. 

In de zaal heet Arno Bonte ons eerst welkom. Dan komen de voorzitters een voor een het podium op. Er wordt een korte film vertoond waarin twee deals per tafel worden aangestipt. Ook in de filmpjes is het enthousiasme voelbaar. Uiteindelijk zijn er 49 deals waar concreet op ingezet wordt. De Haven is een van de belangrijkste onderdelen van het klimaatakkoord, zij zijn nu verantwoordelijk voor 90 procent van de uitstoot van Rotterdam en voor 20 procent van heel Nederland. Daarom moet op korte termijn al de energie-infrastructuur worden aangepast, zoals elektrificatie, de ontwikkeling van blauwe en groene waterstof en de uitbreiding van warmtenetten. Een ‘versnellingshuis’ gaat alle plannen voor de haven stimuleren, door bijvoorbeeld te helpen met het zoeken van financiering en het wegnemen van wet- en regelgeving die de uitvoer vertraagt.

 

‘De deals zijn heel concreet, maar dan moet het rijk en zelfs Europa ook doorkomen. Er liggen hier 49 concrete deals, maar dat kunnen we niet alleen.’

Barbara Kathmann, wethouder Economie, wijken en kleine kernen

 

De tafel gebouwd wonen laat ons zien dat zo’n 10.000 woningen van het aardgas af worden gehaald en zo’n 15.000 woningen worden verduurzaamd. Voor twee projecten ligt er al een ondertekende overeenkomst: Groot-IJsselmonde en Pendrecht. Hier worden zo’n 2.700 woningen aardgasvrij gemaakt. 

De tafel mobiliteit zet in op ‘hubs’ bij woningcomplexen, bedrijven en treinstations waar inwoners gemakkelijk kunnen kiezen voor elektrische deelauto’s en deel(bak)fietsen. Uiteindelijk is deelmobiliteit een belangrijke oplossing voor het CO2 probleem.

 

‘Het mooie is dat we er echt een vliegwiel van proberen te maken. We laten alle initiatieven die er al zijn groeien en creëren zo veel meer impact.”

Judith Bokhoven, wethouder mobiliteit, jeugd en taal

 

De tafel schone energie laat zien dat er meer windmolenparken gaan komen, zeker op zee, maar dat er ook vraag moet blijven naar die schone energie. Ook daar ligt weer een taak van het Rijk. Sowieso liggen er genoeg plannen om zonnepanelen te plaatsen op parkeerplekken bijvoorbeeld. Dit gaat nu doorgezet worden.

 

De tafel consumptie is opgezet door studenten van Erasmus Universiteit. Hier ligt de focus dan ook op de student. Jonge mensen worden gemotiveerd om afval te scheiden en minder voedsel weg te gooien.

 

Er zijn heel veel mensen die al aan de slag zijn. De energietransitie is niet meer iets abstracts, maar is allang begonnen!”

Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie

 

Flinke investering
Het college investeert zelf zo’n 150 miljoen euro in de energietransitie. Ook het Rijk zal moeten bijdragen. Wethouder Kathmann stipt aan dat de deals eigenlijk op een presenteerblaadje worden aangeboden. Om ze te laten slagen en tot uitvoer te laten komen moet het Rijk wel meewerken. Door regels te versoepelen en op een andere manier naar energie te kijken.  

 

Bezorgde burgers
Na de presentatie brengen drie burgers een handtekeningenactie naar voren. Zij willen graag dat Rotterdam gezonder wordt, zodat alle burgers langer van de stad kunnen genieten. Er zijn al zo’n 250 handtekeningen opgehaald. Arno Bonte tekent ook, want ook hij is een bezorgde burger. 

 

Aan de slag!
Het is tijd voor het officiële gedeelte. Alle voorzitters komen het podium op, achter hen een groot doek, met daarop het klimaatakkoord. Elke voorzitter en de wethouders Judith Bokhoven, Barbara Kathmann en Arno Bonte tekenen stuk voor stuk het akkoord. Wethouder Arjan van Gils van Financiën, Organisatie, Haven en Grote Projecten kon er helaas niet bij zijn. Zijn handtekening heeft hij de avond ervoor geplaatst.

Nu nog een foto en we kunnen verder. Handen uit de mouwen en gaan! Want dit akkoord is geen einde, maar een begin van iets heel moois.

 

© Gemeente Rotterdam