Rotterdams Klimaatakkoord

Debat 'Climate Politics'

Naar aanleiding van het laatste IPCC-rapport over klimaatverandering, organiseert het Rotterdamse platform voor stadscultuur De Dépendance op maandag 25 april het debat ‘Climate Politics’. Sprekers zijn IPCC-hoofdauteur Heleen de Coninck en de gerenommeerde klimaatwetenschappers Joyeeta Gupta en Derk Loorbach.

Dertig maanden: dat is de tijd die we volgens het laatste rapport van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de VN nog hebben om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Als dat niet lukt, is het niet langer mogelijk om onder de drempel van 1,5°C graden opwarming te blijven en zijn de ergste gevolgen van klimaatverandering niet langer te vermijden.

Volgens het IPCC is daarom de tijd van ‘nu of nooit’ aangebroken om over te stappen op een duurzame economie en samenleving: het is een laatste waarschuwing voor de politiek wereldwijd.

Climate Politics
Met het debat ‘Climate Politics’ op maandag 25 april verkent het Rotterdamse platform voor stadscultuur De Dépendance wat dit zou moeten betekenen voor ons klimaatbeleid. Met hulp van drie vooraanstaande experts pogen we antwoord te vinden op de vraag wat er moet gebeuren, hoe steden voorlopers kunnen zijn in de noodzakelijke transformatie en waarom de politiek zo langzaam handelt.

Heleen de Coninck is hoogleraar klimaatverandering aan de TU Eindhoven en universitair hoofddocent in innovatiestudies en duurzaamheid aan de Radboud Universiteit. De Coninck is bovendien een van de hoofdauteurs van het onlangs verschenen IPCC- rapport over de aanpak van klimaatverandering. Joyeeta Gupta is hoogleraar milieu en ontwikkeling in het mondiale zuiden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was ze hoofdauteur van het IPCC toen het VN-panel in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede deelde met Al Gore. Derk Loorbach is professor socio-economische transities en directeur van het Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Tickets
‘Climate Politics’ vindt plaats op maandag 25 april in het circulaire verzamelpand BlueCity (Maasboulevard 100, Rotterdam). Tickets zijn nu te koop op de website van De Dépendance voor €10 of het gereduceerde tarief van €6 (voor studenten, werkzoekenden en iedereen jonger dan 26). De avond wordt gemodereerd door wetenschapsjournalist Geert Maarse. Het programma start op 20:00 uur en de voertaal is Engels.

Meer informatie: https://dedependance.eu/events/climate-politics/

© Gemeente Rotterdam