Rotterdams Klimaatakkoord

Rotterdam lanceert Energietransitiefonds voor investeerders

Met een spetterend online event op 3 juni lanceert gemeente Rotterdam samen met Innovation Quarter het Energietransitiefonds voor investeerders. Hoor van bevlogen klimaatjournaliste Bernice Notenboom, voorloper in schone energietransitie Michael Liebreich en andere sprekers over de opgaven en kansen die er liggen. U kunt zich via de link aanmelden.


100 miljoen
Het Energietransitiefonds Rotterdam heeft 100 miljoen klaarliggen voor innovatieve bedrijven die lastiger financiering kunnen ophalen vanwege hogere risico’s op het vlak van bijvoorbeeld technologie, kapitaalintensiteit of terugverdientijd. Zij kunnen minimaal € 1 miljoen tot maximaal € 10 miljoen per aanvraag lenen voor innovatieve projecten in Rotterdam die helpen de productie, infrastructuur en energieverbruik te verduurzamen en de circulaire economie te versterken.

Investeren
Rotterdam wil met het fonds de uitstoot van CO2 verlagen, de luchtkwaliteit verbeteren en het gebruik van grondstoffen verminderen. Dat kan op veel verschillende manieren: van het recyclen van plastic tot het ontwikkelen van een infrastructuur voor waterstof, en van het elektrificeren van vervoer tot het grootschalig opslaan van energie. Daarnaast hoopt de stad sneller uit de coronacrisis te komen door te investeren in de energietransitie. Daar gaan de miljoenen uit dit nieuwe fonds aan bijdragen.

Hefboom
Het Energietransitiefonds werkt volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) als een hefboom: “We helpen de Rotterdamse haven en industrie op weg naar een nieuw en duurzaam verdienmodel. Van olie en kolen naar groene waterstof en grootschalige windparken op de Noordzee. De energietransitie is de nieuwe motor van de Rotterdamse economie.”
Naast de 100 miljoen voor innovatieve investeerders stelt de gemeente ook 30 miljoen euro uit het fonds beschikbaar voor leningen aan maatschappelijke organisaties, het mkb, VvE’s en particulieren.

Rotterdam. Sterker door
Het Energietransitiefonds maakt deel uit van het gemeentelijke investeringsprogramma ‘Rotterdam. Sterker door’, dat de stad uit de economische crisis moet helpen.

© Gemeente Rotterdam