Rotterdams Klimaatakkoord

Rotterdam trotse gastheer van de 2nd World Hydrogen Summit - een terugblik

Van 9 t/m 11 maart 2021 vond de 2e editie van de World Hydrogen Summit plaats, dit jaar online. In de 3-daagse internationale conferentie werd ingegaan op de wereldwijde trends in waterstof en de technologische toepassingen daarvan. De Sustainable Energy Council (SEC) organiseerde dit congres in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam en Gemeente Rotterdam.

In zijn openingsspeech van 9 maart gaf burgemeester Aboutaleb aan trots te zijn dat Rotterdam de digitale gastheer mocht zijn van de 2nd World Hydrogen Summit. De Burgemeester benadrukte in zijn speech het belang van waterstof: “We nemen klimaatverandering serieus en gaan de uitdaging aan daar een voortrekkersrol in te nemen. Waterstof is de volgende stap en helpt om de klimaatdoelstellingen te bereiken.”

Port of the Future Award
De Haven van Rotterdam ontving tijdens de 2nd World Hydrogen Summit de award voor 'Port of the Future'. Een grote eer, omdat de nominatie afkomstig is van bedrijven en organisaties die wereldwijd actief zijn in waterstof! De haven ontving de award voor de inzet bij het opzetten van een grootschalig waterstofnetwerk in het havencomplex, inclusief productie, import, toepassing en transport.

Regionale ambities voor waterstof
Op de laatste dag van de World Hydrogen Summit gaf Arno Bonte, Wethouder Energietransitie van de Gemeente Rotterdam, een keynote over de regionale ambities voor waterstof. 

 

“We willen de haven van Rotterdam het centrum maken voor de productie, distributie en het gebruik van waterstof.” Wethouder Arno Bonte

 

Tijdens het slotwoord van de summit benadrukte wethouder Arno Bonte het doel om van Rotterdam Europa's grootste waterstof hub te maken:

"Waterstof is één van de bouwstenen van onze duurzaamheidsstrategie. We willen de haven van Rotterdam het centrum maken voor de productie, distributie en het gebruik van waterstof. De waterstof hub is de sleutel in onze energietransitie. We hebben groene waterstof nodig om fossiele brandstoffen te vervangen in onze industrie, schepen en vrachtwagens.

Rotterdam is de 'place to be' voor waterstof oplossingen. Als je wilt testen, investeren of ontwikkelen op het vlak van waterstof ben je van harte welkom in onze stad en de haven van Rotterdam!"

De Gemeente Rotterdam hoopt iedereen in Rotterdam te mogen verwelkomen tijdens de World Hydrogen Summit van volgend jaar.

De ontwikkeling van Rotterdam als waterstof hub past bij de afspraken gemaakt in het Rotterdams klimaatakkoord.

© Gemeente Rotterdam